Triticum-Dicoccum/ Δίκοκκο Σιτάρι Ζειά

Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα.
Yajurveda

Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.

Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.

Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.

Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.

Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ........

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Συνταγή για κέικ με αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι ζέας!!!





ΥΛΙΚΑ:
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
1  ποτήρι μαύρη ζάχαρη 
3 αυγά

3 καρότα 
2 ξινόμηλα
1 μεγάλο λεμόνι
2 κουταλάκια κανέλα 
1 κουταλάκι σόδα 
2 κουταλάκια μπέικιν
1 ποτήρι γάλα 
1/2 κιλό αλεύρι από δίκοκκο σιτάρι ζέας

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 
Χτυπάμε στο μίξερ το λάδι τη ζάχαρη και τα αυγά 
Αλέθουμε  στο μπλέντερ ολόκληρα τα καρότα, τα μήλα, και το λεμόνι 
και τα ρίχνουμε και αυτά στο μίξερ όπως και τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να φτιάξουμε μια σχετικά μαλακή ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη σε μια φόρμα και ψήνουμε στο φούρνο για 70 λεπτά στους 200 βαθμούς.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 

 Υ.Γ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ 

1 σχόλιο:

  1. Καλησπερα σας..Εχω καποια ,,ας πω αιτηματα,,για το ωραιο σαιτ σας..Πρωτον,,ειναι πολυ κουραστικο να εχετε δεξια παραπομπες για συνταγες και οτι αλλο.αλλα να μην βγαινει τιποτα,,παρα ..υποβολη σχολιων ...πχ..τυροψωμα,,ελαιοψωμα,,κλπ...Υποθετω οτι πρεπει να σας ρωταμε που ειναι η συνταγη??πολυ με μπερδεψατε..Επισης ,εκανα το κεικ δεξια,με τα καροτα ,μηλα και λεμονι..Εχοντας εμπειρια στα κεικ,,επιασα αμεσως την υγιεινη συνταγη...αλλά...την πρωτη φορα σε ιδια τρυπητη φορμα,σε τριφτη ομως τα μηλα και καροτα,,εγινε λασπη..Την 2η σε ταψακι μακροστενο,,φοουσκωσε λιγο καλυτερα(στο μπλεντερ μηλα-λεμονι)και πολυ ψιλο τριφτη το καροτο...Και τις 2 φορες στον αερα 200β..Μηπως αυτο ειναι το λαθος μου και ηθελε τετοιο υγρο κεικ,,αντιστασεις?Ευχαριστω,περιμενω νεα σας,γιατι μου αρεσε πολυ η συνταγη σας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή