Triticum-Dicoccum/ Δίκοκκο Σιτάρι Ζειά

Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα.
Yajurveda

Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.

Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.

Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.

Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.

Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ........

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΑΛΗΘΙΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ-ΖΕΑ




ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ / Έρευνα






Web TV


Η Ελλάδα της κρίσης, τα 100χρονα από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης αλλά και απίστευτα σενάρια που γράφει η ίδια η ζωή, είναι το τρίπτυχο της φετινής θεματολογίας στην επιτυχημένη εκπομπή της ΕΤ 3.
Εκπομπές με πρωταγωνιστές ανθρώπους της διπλανής πόρτας, οι ιστορίες των οποίων αποδεικνύουν τη δύναμη της θέλησης, της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της δημιουργικότητας. Ανάμεσα σ’ αυτές, νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα αφιερώματα και ιστορικά ντοκουμέντα με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Και τέλος, μια σειρά εκπομπών που καταγράφουν την πραγματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης, προτείνοντας έξυπνες και πρωτοποριακές λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία έχουν αναπόφευκτα οξυνθεί.
Αυτός είναι ο ‘καμβάς’ στον οποίο κινήθηκαν πέρυσι και έτσι θα συνεχίσουν και στη φετινή τηλεοπτική περίοδο τα ‘Αληθινά Σενάρια’
της ΕΤ 3. Με υψηλά νούμερα τηλεθέασης όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κατορθώσει να κερδίσουν την προτίμηση των τηλεθεατών, αποδεικνύοντας ότι το ποιοτικό τηλεοπτικό προϊόν μπορεί να είναι και ανταγωνιστικό.
Κοινός παρονομαστής και στόχος σε όλα τα θέματα που ερευνά η εκπομπή είναι η προσπάθεια να αναδειχθούν οι αξίες, τα θετικά στοιχεία και οι συμπεριφορές που αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, σε μία εποχή που στέκεται στη μιζέρια και δίνει την αίσθηση του αδιεξόδου.

Δείτε σήμερα: "Αποδοτικές καλλιέργειες"

Στην Ελλάδα της κρίσης η γεωργία βρίσκει τη χαμένη της αξία, καθώς ο αγροτικός τομέας είναι ο μόνος που εμφανίζει αύξηση της απασχόλησης. Με την ανεργία να σκαρφαλώνει σε πρωτοφανή επίπεδα, η γεωργία γίνεται πλέον πολύ ελκυστική και οι νέες καλλιέργειες βοηθούν στην αγροτική αναγέννηση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, περίπου 1,5 εκατομμύριο Έλληνες σκέφτονται να εγκαταλείψουν τις μεγαλουπόλεις και να επιστρέψουν στα χωριά τους, για να αξιοποιήσουν ξεχασμένα περιουσιακά στοιχεία.
Ο Νίκος Ασλανίδης ταξιδεύει στην ελληνική περιφέρεια και συναντά γεωπόνους και καλλιεργητές που προτείνουν αποδοτικές λύσεις για όσους αποφασίζουν να γυρίσουν στα πάτρια εδάφη και να ασχοληθούν με την αγροτική παραγωγή.
Τα οπωροφόρα δέντρα είναι μία από τις καλλιέργειες που πράγματι «αποδίδουν καρπούς», ενώ άλλοι παραγωγοί προτιμούν τα δημητριακά, όπως η ζέα, η οποία θεωρείται το αρχαιότερο δημητριακό και έχει ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Βοηθάει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και καταστέλλει τα καρκινικά κύτταρα. Δυστυχώς, η ζέα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τη διατροφή μας.
Άλλη μία συμφέρουσα ενασχόληση που μπορεί να προσφέρει ένα καλό εισόδημα στις αγροτικές οικογένειες, είναι η καλλιέργεια μανιταριών. Στην Ελλάδα καταναλώνουμε κάθε χρόνο περίπου 25.000 τόνους μανιτάρια, από τα οποία μόνο οι 3.000 τόνοι παράγονται στη χώρα μας.
Τέλος, κάποιοι ανακάλυψαν πρόσφατα και την παουλόβνια, που αναπτύσσεται ταχύτατα με ελάχιστη φροντίδα και γι’ αυτό θεωρείται το δέντρο του μέλλοντος. Σε αυτήν την καλλιέργεια, έχει υπολογιστεί ότι 10 στρέμματα σε 20 χρόνια μπορούν να αποδώσουν κέρδη έως και 100.000 ευρώ.

Σκηνοθέτης: Κωστής Κουμαρίδης
Επιμέλεια: Νίκος Ασλανίδης
Δημοσιογραφική υποστήριξη: Πέννυ Τομπρή
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Καπρινιώτης
Μοντάζ: Παναγιώτης Σκούρτης
Διεύθυνση Παραγωγής: Μπέτυ Πόδα
Παρουσιαστής: Νίκος Ασλανίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου