Triticum-Dicoccum/ Δίκοκκο Σιτάρι Ζειά

Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα.
Yajurveda

Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.

Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.

Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.

Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.

Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ........

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Δίκοκκο σιτάρι ζέας & Πράσο Σούπα




Δίκοκκο σιτάρι ζέας & Σούπα Πράσο


2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 πράσα , τα λευκά μέρη , κομμένα σε φέτες
1 1/2 φλιτζάνια μαργαριτάρι Δίκοκκο σιτάρι ζέας
6 1/4 φλιτζάνια ζωμό κρέατος ** Παρακαλώ μην χρησιμοποιείτε χρυσού ( ή αποθεμάτων ) κύβους γι 'αυτό ! Υπάρχουν μόνο μερικά συστατικά και θα πρέπει να είναι της υψηλότερης δυνατής ποιότητας .
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα , φρεσκοτριμμένο
αλάτι και πιπέρι


Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, προσθέτετε τα πράσα και τα μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά , ανακατεύοντας κατά διαστήματα , για 10 λεπτά μέχρι να ροδίσει .
Προσθέστε τη ζέα , ρίχνουμε το απόθεμα , αλατίζουμε και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 1 1/2 ώρες ή μέχρι η ζέα να είναι τρυφερή .
Περίοδος με πιπέρι.
Κουτάλα της σούπας σε μπολ ή μια σουπιέρα και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα και περιχύνουμε με καλής ποιότητας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου