Triticum-Dicoccum/ Δίκοκκο Σιτάρι Ζειά

Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα.
Yajurveda

Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.

Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.

Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.

Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.

Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ........

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Οι 5 λόγοι που πρέπει να βάλεις το δίκοκκο σιτάρι ΖΕΑΣ ολικής αλέσεως στη διατροφή σου!

Τροφές Ολικής Αλέσεως: 5 λόγοι να τις αγαπήσεις!

Nov 24, 2013
Τροφές Ολικής Αλέσεως: 5 λόγοι να τις αγαπήσεις!
Οι επιστήμονες συνιστούν: οι τροφές ολικής αλέσεως προστατεύουν την υγεία σου αποτελεσματικά. Εάν προσπαθείς να μειώσεις τις θερμίδες που λαμβάνεις καθημερινά & ταυτόχρονα να ωφελήσεις την υγεία σου, δες τι πρέπει να ξέρεις για αυτές. 
- Εμποδίζουν τα καρδιακά επεισόδια. 
Όπως διαπιστώθηκε από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, όσοι κατανάλωναν τροφές ολικής αλέσεως καθημερινά, τέσσερις με πέντε φορές την ημέρα, μείωσαν τα επίπεδα της C αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), που αποτελεί δείκτη φλεγμονής, κατά 38% σε σχέση με τους υπόλοιπους. «Η πρωτεΐνη αυτή παράγεται από τον οργανισμό για άμυνα απέναντι σε ασθένειες και τραυματισμούς. Τα υψηλά επίπεδά της, όμως, μπορεί να σκληρύνουν τις αρτηρίες και να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφράγματος» τονίζει η Πένι Κρις – Έθερτον, Ph.D., καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας.
- Σε βοηθούν να διατηρήσεις το βάρος σου. 
Στο πλαίσιο της ίδιας μελέτης βάρος έχασαν όσοι κατανάλωναν τρόφιμα ολικής αλέσεως, μειώνοντας σημαντικά το ποσοστό λίπους από τον κορμό του σώματος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι, ακολουθώντας διατροφή πλούσια στα εν λόγω προϊόντα, θα μπορέσεις πιο εύκολα να διατηρήσεις το βάρος σου σε φυσιολογικό επίπεδο, λόγω του ότι είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε σύνθετους υδατάνθρακες, κρατώντας σε χορτασμένη για περισσότερη ώρα και αποτρέποντάς σε από το να τρέχεις συνεχώς στο ψυγείο για να τσιμπολογήσεις.
Στην ενότητά μας «αδυνάτισμα«, θα βρείτε περισσότερα θέματα και λύσεις για όμορφη σιλουέτα!
- Καταπολεμούν το μεταβολικό σύνδρομο. 
Εάν έχεις βάλει για τα καλά τα τρόφιμα ολικής αλέσεως στη διατροφής σου, τότε θα ενταχθείς στο 38% των ανθρώπων που έχει μικρότερη πιθανότητα να υποφέρει από μεταβολικό σύνδρομο, αφού οι τροφές αυτές επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα διατηρώντας τα σε υγιή επίπεδα. 
- Βοηθούν στην υγεία του πεπτικού συστήματος. 
Οι φυτικές ίνες χωρίζονται σε διαλυτές και μη διαλυτές. Το κριθάρι και ηβρώμη περιέχουν διαλυτές φυτικές ίνες, ενώ το σιτάρι και η σίκαλη μη διαλυτές. Και οι δύο κατηγορίες βοηθούν σημαντικά στην κινητικότητα του εντέρου κι αν φροντίσεις να τις εντάξεις και τις δύο στη διατροφή σου, θα έχεις έχεις ένα πιο υγιές πεπτικό σύστημα.
Δείτε: Όλες οι ασθένειες προέρχονται από το έντερο. Ιπποκράτης (460-370 π.κ.χ.)
Έντερο: ο “βασιλιάς” των οργάνων!
- Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. 
Το φυλλικό οξύ και τα φυτοοιστρογόνα δρουν συνεργατικά με τις φυτικές ίνες σημειώνοντας αντικαρκινική δράση. Τελευταίες έρευνες στην Αγγλία έδειξαν ότι η ουσία Inositol Pentakispospate (IPP), που υπάρχει στα δημητριακά ολικής αλέσεως, καταστέλλει ένα ένζυμο που προωθεί την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και παράλληλα δυναμώνει τη δράση φαρμάκων που χρησιμοποιούνται κατά του καρκίνου των ωοθηκών και των πνευμόνων.
Δείτε περισσότερα: Τα οφέλη του φυλλικού (φολικού) οξέως και οι τροφές που το περιέχουν!
Το είδα: enallaktikidrasi.com

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Μαγνήσιο: διατηρεί υγιή τα οστά!!!!

Μαγνήσιο: διατηρεί υγιή τα οστά. 
Το μαγνήσιο στην διατροφή διατηρεί υγιή τα οστά με αυξημένη οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης . Καθοριστικός είναι ο ρόλος του μαγνήσιου για τα κόκαλα του ανθρώπινου οργανισμού.  Με την αύξηση της ηλικίας, η μεγαλύτερη πρόσληψη μαγνησίου από την διατροφή, βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, με αυξημένη οστική πυκνότητα και μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση. Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου δια μέσου της διατροφής, θα μπορούσε να αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέτρο πρόληψης της οστεοπόρωσης. Ο ρόλος του μαγνησίου στην οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση, μελετήθηκε από επιστήμονες διαφόρων ιατρικών κέντρων των Ηνωμένων Πολιτειών (Journal of the American Geriatrics Society 2005;53(11):1875-1880, Νοέμβριος 2005). Στην έρευνα τους εξέτασαν σε 2.038 άτομα ηλικίας από 70 έως 79 ετών, τη σχέση μεταξύ μαγνησίου διατροφής και οστικής πυκνότητας. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, λιγότεροι από 26% λάμβαναν την ποσότητα μαγνησίου που είναι αναγκαία και συστήνεται για κάθε μέρα. Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου, συνοδευόταν και από αύξηση της οστικής πυκνότητας. Ψηλότερη οστική πυκνότητα σημαίνει λιγότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο: 

•Πράσινα φυλλώδη λαχανικά 
•Σόγια και τα παράγωγα της 
•Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και ακαζού 
•Δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόροι 
•Όσπρια 
•Λαχανικά όπως το αβοκάντο 
•Φρούτα όπως μπανάνες και αποξηραμένα βερίκοκα. 

 Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας
 , www.logodiatrofis.gr

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2014/06/magnisio-diatiroi-igii-ta-osta-se-poies-trofes-vriskoume/

Με δίκοκκο σιτάρι ΖΕΑΣ στη διατροφή μας έχουμε εξασφαλίσει την ημερήσια δόση μαγνησίου! 

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Όταν λέμε “Ελληνικά προϊόντα”, το εννοούμε;;;;;

Όταν λέμε “Ελληνικά προϊόντα”, να το εννοούμε.

Δεν μπορεί να βαπτισθεί “Ελληνικό” ένα προϊόν που φτιάχνεται π.χ. από γάλα Γερμανίας ή στραγάλια Τουρκίας. Αυτή είναι μία απαραίτητη επισήμανση όταν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε τα Ελληνικά προϊόντα, να στηρίξουμε την ίδια μας την υπόσταση και την παραγωγή μας. Γράψαμε πρόσφατα για την FIX, την Ελληνική μπύρα χωρίς να αναλύσουμε κάποιες επιμέρους παραμέτρους. Για …
.παράδειγμα, πως είναι δυνατόν σε μία Ελλάδα με απέραντες εκτάσεις που προσφέρονται για καλλιέργεια κριθαριού, να υπάρχουν σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς αμιγώς Ελληνική μπύρα; Το παράδειγμα της FIX λοιπόν δεν ήταν καθόλου τυχαίο αφού η πρώτη ύλη της βασίζεται στην Ελληνική αγροτική παραγωγή με τον απλούστατο τρόπο της συμβολαιακής καλλιέργειας. Δηλαδή, ο αγρότης έχει εξασφαλίσει την απορρόφηση του προϊόντος του με την έναρξη της συνεργασίας. Καθαρή παραγωγική διαδικασία χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς μαϊμουδιές που επιβάλλεται να γίνει σε κάθε τομέα δευτερογενούς παραγωγής.
Τα αποτελέσματα; Εμφανή από την ίδια την αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που αποδεικνύει την υγεία του εγχειρήματος. Όσο αυξάνονται οι πωλήσεις, τοσο θα αυξάνεται η ζήτηση, η απασχόληση και το χρήμα θα κάνει τον κύκλο του εντός χώρας. Όχι σε πρώτες ύλες έτοιμες, πολλές φορές μάλιστα “συμπυκνωμένες” αμφιβόλου ποιότητας.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το σιτάρι όπου της μόδας είναι η …κατεψυγμένη ζύμη εισαγωγής! Και εμείς έχουμε την εντύπωση ότι αγοράζουμε Ελληνικό ψωμί. Ας ενεργοποιηθούν λοιπόν όλοι στην κατεύθυνση αυτή για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την πραγματική στήριξη πραγματικών Ελληνικών προϊόντων, αλλά και την ποιότητα. Αλλιώς πονάει το προϊόν αυτός που θα το δώσει και στα παιδιά του, από τις χημικές πολυεθνικές που αλώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους.