Triticum-Dicoccum/ Δίκοκκο Σιτάρι Ζειά

Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα.
Yajurveda

Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.

Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.

Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.

Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.

Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ........

Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Όταν λέμε “Ελληνικά προϊόντα”, το εννοούμε;;;;;

Όταν λέμε “Ελληνικά προϊόντα”, να το εννοούμε.

Δεν μπορεί να βαπτισθεί “Ελληνικό” ένα προϊόν που φτιάχνεται π.χ. από γάλα Γερμανίας ή στραγάλια Τουρκίας. Αυτή είναι μία απαραίτητη επισήμανση όταν θέλουμε πραγματικά να στηρίξουμε τα Ελληνικά προϊόντα, να στηρίξουμε την ίδια μας την υπόσταση και την παραγωγή μας. Γράψαμε πρόσφατα για την FIX, την Ελληνική μπύρα χωρίς να αναλύσουμε κάποιες επιμέρους παραμέτρους. Για …
.παράδειγμα, πως είναι δυνατόν σε μία Ελλάδα με απέραντες εκτάσεις που προσφέρονται για καλλιέργεια κριθαριού, να υπάρχουν σχεδόν δύο δεκαετίες χωρίς αμιγώς Ελληνική μπύρα; Το παράδειγμα της FIX λοιπόν δεν ήταν καθόλου τυχαίο αφού η πρώτη ύλη της βασίζεται στην Ελληνική αγροτική παραγωγή με τον απλούστατο τρόπο της συμβολαιακής καλλιέργειας. Δηλαδή, ο αγρότης έχει εξασφαλίσει την απορρόφηση του προϊόντος του με την έναρξη της συνεργασίας. Καθαρή παραγωγική διαδικασία χωρίς επιδοτήσεις, χωρίς μαϊμουδιές που επιβάλλεται να γίνει σε κάθε τομέα δευτερογενούς παραγωγής.
Τα αποτελέσματα; Εμφανή από την ίδια την αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων που αποδεικνύει την υγεία του εγχειρήματος. Όσο αυξάνονται οι πωλήσεις, τοσο θα αυξάνεται η ζήτηση, η απασχόληση και το χρήμα θα κάνει τον κύκλο του εντός χώρας. Όχι σε πρώτες ύλες έτοιμες, πολλές φορές μάλιστα “συμπυκνωμένες” αμφιβόλου ποιότητας.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το σιτάρι όπου της μόδας είναι η …κατεψυγμένη ζύμη εισαγωγής! Και εμείς έχουμε την εντύπωση ότι αγοράζουμε Ελληνικό ψωμί. Ας ενεργοποιηθούν λοιπόν όλοι στην κατεύθυνση αυτή για να εξασφαλίσουμε όχι μόνο την πραγματική στήριξη πραγματικών Ελληνικών προϊόντων, αλλά και την ποιότητα. Αλλιώς πονάει το προϊόν αυτός που θα το δώσει και στα παιδιά του, από τις χημικές πολυεθνικές που αλώνουν τα πάντα στο πέρασμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου