Triticum-Dicoccum/ Δίκοκκο Σιτάρι Ζειά

Αν θέλεις να δεις πως ήταν η τροφή σου χτες κοίτα το σώμα σου σήμερα. Αν θέλεις αν δεις πως θα είναι το σώμα σου αύριο κοίτα την τροφή σου σήμερα.
Yajurveda

Θεωρείται ένα από τα πιο υγιεινά και κατάλληλα για τον άνθρωπο δημητριακά.

Έχει διπλάσια περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες από το σιτάρι.

Η Ζειά δεν φράσει τις αρτηρίες, όπως το αλεύρι από το σιτάρι που τρώμε, το οποίο περιέχει περισσότερη γλουτένη.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες και μέταλλα.

Περιέχει 40% περισσότερο μαγνήσιο σε σύγκριση με τα άλλα δημητριακά. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά από πολύωρη ποδηλασία. Το μαγνήσιο επιπλέον ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού.

Περιέχει βιταμίνες A, B, C και Ε. Έχει πιο απλή δομή γλουτένης, γι΄ αυτό είναι πιο εύπεπτη.

Περιέχει υψηλά ποσοστά του αμινοξέος λυσίνη.

Τα δημητριακά Ζέας συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι απορροφάται αργά και απελευθερώνει μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Έτσι, μαζί με τις φυτικές ίνες, αυξάνει το αίσθημα του κορεσμού και διατηρεί το αίσθημα της πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Τα προϊόντα από Ζειά είναι κατά γενική ομολογία πιο εύγευστα, σίγουρα πιο θρεπτικά και συμβάλλουν στη διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους.

Η κύρια διαφορά της με το κοινό, μοντέρνο σιτάρι είναι ότι η ζέα έχει πιο απλή γενετική δομή. Τα μοντέρνα δημητριακά έχουν υβριδοποιηθεί μέσω πολύχρονων ερευνών. Ο στόχος της υβριδοποίησης είναι η αύξηση της σοδειάς, η αντιμετώπιση των παράσιτων, των καιρικών συνθηκών κλπ. Και πολλοί βέβαια αρχίζουν να αναρωτιούνται εάν αυτή η μακρά ιστορία υβριδοποίησης είναι η εξήγηση για τον αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων με αλλεργίες ή δυσανεξία στην γλουτένη

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ........

Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Μαγνήσιο: διατηρεί υγιή τα οστά!!!!

Μαγνήσιο: διατηρεί υγιή τα οστά. 
Το μαγνήσιο στην διατροφή διατηρεί υγιή τα οστά με αυξημένη οστική πυκνότητα και μειώνει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης . Καθοριστικός είναι ο ρόλος του μαγνήσιου για τα κόκαλα του ανθρώπινου οργανισμού.  Με την αύξηση της ηλικίας, η μεγαλύτερη πρόσληψη μαγνησίου από την διατροφή, βοηθά στη διατήρηση υγιών οστών, με αυξημένη οστική πυκνότητα και μείωση του κινδύνου για οστεοπόρωση. Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου δια μέσου της διατροφής, θα μπορούσε να αποτελεί ένα επιπρόσθετο μέτρο πρόληψης της οστεοπόρωσης. Ο ρόλος του μαγνησίου στην οστική πυκνότητα και οστεοπόρωση, μελετήθηκε από επιστήμονες διαφόρων ιατρικών κέντρων των Ηνωμένων Πολιτειών (Journal of the American Geriatrics Society 2005;53(11):1875-1880, Νοέμβριος 2005). Στην έρευνα τους εξέτασαν σε 2.038 άτομα ηλικίας από 70 έως 79 ετών, τη σχέση μεταξύ μαγνησίου διατροφής και οστικής πυκνότητας. Από το σύνολο των συμμετεχόντων, λιγότεροι από 26% λάμβαναν την ποσότητα μαγνησίου που είναι αναγκαία και συστήνεται για κάθε μέρα. Η αύξηση της πρόσληψης μαγνησίου, συνοδευόταν και από αύξηση της οστικής πυκνότητας. Ψηλότερη οστική πυκνότητα σημαίνει λιγότερο κίνδυνο για οστεοπόρωση.
Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο: 

•Πράσινα φυλλώδη λαχανικά 
•Σόγια και τα παράγωγα της 
•Ξηροί καρποί όπως αμύγδαλα και ακαζού 
•Δημητριακά ολικής αλέσεως και σπόροι 
•Όσπρια 
•Λαχανικά όπως το αβοκάντο 
•Φρούτα όπως μπανάνες και αποξηραμένα βερίκοκα. 

 Με την συνεργασία του Δημήτρη Γρηγοράκη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας
 , www.logodiatrofis.gr

Πηγή www.life2day.gr: http://www.life2day.gr/2014/06/magnisio-diatiroi-igii-ta-osta-se-poies-trofes-vriskoume/

Με δίκοκκο σιτάρι ΖΕΑΣ στη διατροφή μας έχουμε εξασφαλίσει την ημερήσια δόση μαγνησίου! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου